09 octombrie, 2008

SINDROMUL PINOCCHIO

Despre minciuna din politică se vorbeste de mii de ani. Cu intelegere sau cu viclenie, cu oroare câtedată, dar cele două fenomene au fost mereu puse in legatură. Avem și un tratat intitulat ”Arta minciunii în politică”, tratat din 1733 si atribuit lui Jonathan Swift. Unii contestă paternitatea lui ilustră, dar sunt destule argumente pentru ca acesta să fie considerat autor. In epoca modernă , basmul lui Collodi si personajul Pinocchio au furnizat suportul pentru crearea unui tip caracterial si a unui sindrom de personalitate. In fata multora care analizează basmul dintr-o perspectivă biblică, marele scriitor italian Eduardo Sanguineti spunea că este un text capital al culturii moderne.. Meritul lui Collodi a fost acela de a fi realizat o povestire organică folosind un colaj extraordinar de situaţii deja existente şi cunoscute, Pinocchio este contrariul acelei •groaznice cărţi numite Cuore: aceasta te învaţă numai să plângi, în timp ce basmul cu păpuşa de lemn te învaţă să rîzi şi să te descurci întotdeauna şi în orice situaţie.
Miorita noastră ,venită parcă din paradigma lui Cuore, inima de copil, este străină de poporul căreia i-a fost impusă ca mit fondator, popor care se apropie mai mult de modelul descurcarețului Pinnocchio.

Dacă cineva spune că politicienii mint ori i se zice ca e prost căci a aflat doar acum, sau că este un pleonasm. Minciuna in politică este aproape normală, cred unii analisti. Este normal pentru că politica este pînă la urmă un joc, o convenție. Oamenii îi iubesc și îi votează pe cei care sunt convingători, nu pe cei care sunt sinceri. Spectacolul face parte din politică și odată cu el, in casa politicii, intră și disimularea. O specie asa zisi consultanti politici, izraeliano-romani, care se muta mereu la cei de la putere pentru a-i ajuta să piardă, vorbesc des la televizor exibând un fel de cinism al marketingului politic, facând din smecherie si minciună un fel de esență a politicii. Minciuna e o armă folosita cu inteligență, spun ei, iar cine nu o foloseste este exclus din jocul politic. Poate că minciuna este rentabilă, poate că a spune adevarul ar fi mai puțini pragmatic, in multe situații.

Chiar dacă oamenii știu că sunt mințiți, nu cred că arta de a face politică se poate baza pe minciună. Cred că politica inseamnă, în primul rând, credința în valori și mai ales instictul de a fi solidar cu oamenii din grupul tău de apartenență sau cu un grup aflat în dificultate sau în suferință.

Unii ajung sa facă din minciună un reflex, o a doua natură. Mint așa cum respiră, mint așa cum ar da binețe, dincolo de situația în care se află sau postură. Minciuna începe să devină în politica noastră un poligon de întrecere. După ce in patru ani s-au făcut doar patru kilometri de autostradă, ministrul responsabil spune fără să clipească că in viitorul se vor face 2000 km, plus alte mii de kilometrii de drumuri judetene. Pardon, vine un alt partid, noi vom face mai multi kilometri, în plus noi vom trimite oameni in cosmos. Vom face din România a saptea putere economic din Europa, licitează și premierul, deși in clasamentul competitivițății generale suntem la toate capitolele la coada clasamentului mondial, mult după Burkina Faso si Zimbabwe. Romanii imprastiati prin lume sunt momiti cu 20.000 de euro iar când nimeni nu crede, marele politician pluseaza: 25.000 euro si credite cu dobanda subventionată de stat. La ultimele alegeri câștigatorul Bucurestilor a invins desenand cu mâinile prin aer autostrăzi suspendate peste marile bulevarde și lumea nu a ras deloc, nici măcar nu i-a spus smechereste: hai, bre Sorine, lasă caterinca, noi te votăm oricum pentru că ești smecher de Primaverii. Un micut lider de opoziție spune că va lua fotoliile de sub curul senatorilor propriului partid, după ce le vor fi câștigat chiar prin această gogoasă.

Nu, acestea nu sunt promisiuni, cum ati putea sa credeți, căci in această situație am putea accepta că autorul lor a crezut că se pot face, dar n-a avut condiții, nu a fost lăsat, s-a înșelat etc. Nu este cazul, acestea sunt minciuni spuse cu nerușinare si lipsă de respect .

Un om normal se poate întreba firesc cum poate cineva să își închipuie că ar putea să fie crezut spunând asemenea tâmpenii. Mincinosii din politică iși crează propria realitate, propria lume. Acolo sunt dictatori absoluti si cumulează ministerul Adevarului. Drama celor atinși de sindromul Pinocchio este că povestea lor se termină prost, nu are happy-endul povestii lui Collodi. Mincinoșii mari ai politicii au un trist sfârsit: încep sa creadă ei înșiși în minciunile lor. Se luminează și se uită cu uimire la construcția lor genială. Se cred salvatorii lumii si nu înțeleg de ce, la un moment dat, lumea îi ocolește. Trăiesc drama că sunt mari neînțeleși, generoșii pe care popoarele nu-i merită. Când se va arunca cu roșii după ei se vor crede cristoși rastigniti si doar atunci cand vor fi aruncați cu șuturi in fund de pe scena se va vedea că au fost doar niste păpusi de lemn si cârpă, niste marionete.

.....
www.ziuadecj.ro

5 comentarii:

  1. Un editorial de finete si analiza lucida. Nu este vorba de minciunile ordinare ci de Minciuna Aberatie, tot mai prezenta in lumea noastră politica. Totusi publicul de Gura Casca exista si stimuleaza aceasta practica.

    Dmnule Profesor, felcitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Profesor,

    In tara asta nimeni nu mai poate sa propuna un proiect politic realist, lipsit de orice urma de demagogie, de populism ieftin (pentru ca exista si un populism sanatos, mai degraba efectul decat cauza unei ascensiuni politice), de orice naivitate de doi bani? Pana la urma ce ii invata strategii pe liderii politici? Doar sa minta, sa promita, sa pluseze, ca intr-un joc de poker? Pai daca totul e un poker, sincer, il prefer pe Pitzi, ca macar stiu din capul locului ca o sa incerce sa trisheze (asa cum trisheaza fotbalul, btw.) si nu ma mai prefac nici eu, ca alegator ca "ai mei" sunt aia cinstiti, drepti, destepti, incoruptibili!

    De ce nu reveniti in politica? Sa nu fie inca momentul? Sa nu il asteptati prea mult... Da, oamenii asteapta timpurile dar sa stiti ca si timpurile ii asteapta pe adevarati oameni!

    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tarisoara sfideaza Globul si ridiculizeaza tinutul european, romanul sugestiv este marcat cu sindromul Cuore ca devolutie a lacrimilor aflate in cea mai abisala duplicitaritate etica si instinctual acelasi roman este stigmatizat cu simptomul Mioritei adica a celui mai NEfiresc autism moral DAR nu in ultima instanta mereu strabatut de o reminiscenta a tradarii si in egala masura a lasitatii, de Eu, care insa , se ridica din marasmul alternantelor, tocmai prin sentimentul national al izbavirii de tirani si ticalosi si totusi sa o recunoastem apare cam rar si "cu necesitate" sangeranda, precis regizata si cu indicii clare de lovitura de stat, in alta acceptie o altfel de rocadiata fireste dospinda...

    "Politicienii" tarisoarei mint, cu seninantatea ticaloasa si luciferica, cu care vad ei neamul romanesc ca fiind prea senil, credul si predispus la obida si umilinta, si mint, cu frivolitatea care este atat de fatarnica incat unii dintre romanasi se distreaza pe seama nesimtirii acestora, adica un hal de fel a hazului de nacaz, si mint cu morbiditatea celor savarsiti ca bestii tortionare impotriva neamului romanesc tocmai pentru a proba cele mai intunecate perfidii ale erorii geneticii mioritice... cu siguranta ca ieri azi si maine "politicienii" ne mint cu sinceritatea care arata in fapt simbioza minciunilor enarate cu in drept ticalosia ereditatii... cat despre aspectele iudeo -romane ale minciunii de marKeting poate fi una din sursele amagirii dar sa nu uitam ca marKetingii lucreaza pe osatura tarisoarei si mizeaza pe asezarea carnii in osatura natiei... De aceea smecheria, smenaria, cocalarismul toparia dar si marsavia, fatarnicia, lasitatea, mancatoria dublate de tendinte nepotice si tentatii de lux, cu sau fara arpentare sexuala au ajuns la intreg nivelul "societal" (ghilimele sunt tocmai pentru a arata degringolada sociala care nu are cum sa intcmeasca un societal sanatos) asigurand ticalosia si garantand nemernicia tagmei jefuitorilor... in fapt avem a face cu o coexistenta a venalitatii cu incurajare reciproca printr un grad de toleranta zero cand vine vorba de meschinaria actualizarii ca potentialitate a interesului personal in dauna celui de tara si natiune...

    Sinceritatea se poate citii privind, dar doar privelistea ochilor, minciuna se poate arata in sensul taios al privirii celui care adasta retrovizor unele adevaruri din ochii celui privit si doritor de privilegii...

    Pomenile, pomanagii, cand il vad pe Geoana cu promite suma celor din exil iar pe Mitrea ca iese cu seninatate inainte sau pe Boc ca isi da o siluita silinta sa camufleze ordinele cotrocelnesti marinelesti ori pe Tariceanu cu slabiciunile unui Guvern care se taraste si ii mai cade cate o poama ,asa ca ultima de la invatamant, din pomul cu mere de tinichea, restul imi apar doar ca fiind numai consecintele contextuale admise spre a mai colora "politicul" romanesc... Toate astea sunt doar nume generice pentru o "clasa politica" doar intermitent strabatuta de luciditati exemplare si de determinari nationale care din nefericire tot nationala sunt rapid camuflate in circ si paine ca nu cumva sa se trezeaza tat romanasul si sa nu mai voteze voalul rocadei ci valul schimbarii...


    Cand au avut "politicienii" respect pentru tara si cand au avut "politicienii" interes national pentru patrie??? nerusinarea sustinuta de ticalosie si lipsa de respect intretinuta de nesimtire iata cu ce gregaritati ne savarsesc "politicienii" umilinta si obodirea minciuna si nemernicia...

    Ar putea fi crezut cu tampeniile sale in conditiile in care am fost tiranizati vreme de 45 de ani apoi amagiti pana in ziua de azi cu marea minciuna a multilor amagitori ecsi... iar acum stadiul celor doua simbiozeaza in spatiul societal pavlovizarea asentimentului inculcat si gregaritatea inertiei...

    Constructia lor este luciferica, are o stralucire de bec murdar de taverna imbacsita cu regurgitatii soartei sau de bec murdar dintr un subsol unde ziua se curata ce noaptea se tortiona... cam asa arata lumea lor a mincinosilor de obicei si a demagogilor de context zilier... nu este o mizerie a utopiilor ci o nemernicie a mizeriei umane care savarseste utopii tembele dar adaptabile la o smecherie indelung pavlovizata si prelung gregarizata...

    Stimate Domnule Profesor, cum puteti sa le ingaduiti celor care de curand si au marit pensiile si si au votat privilegii de ambient in Parlament sa isi priveasca caricatura a ceea ce sunt "au fost doar niste păpusi de lemn si cârpă, niste marionete." si vor fi o mazgalitura in destinul national al tarisoarei, o cicatrice sau o plaga ori un puroi???

    ... desi cred cu necesitate ca nu i intereseaza cuvintele DVS si mai mult ei sunt intrATAT de inraiti mincinosi incat nu va cred nici pe DVS ca chiar de credeti in ceea ce scrieti tocmai pentru ca fiind intre ei astia cred ca le sunteti asemenea lor INSA eu am certitudinea faptului ca daca exista cel putin un OM care sa starneasca acea nevoie de incizie si apoi de extirpare dinspre popor, demascandu le dintre ei, ca insider, colericitatea si causticului din tarele si maladiile nemasuratului miasmatic ticalosiei , atunci sigur ca in jurul lui se va starnii emulatia de a da mai departe acest manifest al schimbarii printr o alta atitudine...

    Aveti o alta atitudine, imi permit sa gravitez in jurul DVS sa preiau si sa dau mai departe, in fapt cred ca sunteti un insider al tarii care treptat arata natiunii mijloacele de combatere in masa si redeschide sau poate reafirma dorinta de vot nu ca o mineriada ci cu discernamantul asumat al afinitatilor elective clare in temeinicia sinceritatii celor care au menirea pentru tara sa fie cei alesi...

    Daca va voi supara spunand ca ati cam incetat sa fiti "politician" si ati devenit politician imi pare rau si va rog sa mi iertati sinceritatea DAR ce va veti face cand "politicienii" isi vor da seama in momentul de maxima luciditate al privirii in oglinda inaintea ghiciturii natiunii tocmai prin cuvintele DVS ca nu mai pot adapta minciuna la acustica poporului iar miza DVS a fost alta si va vor ataca?

    Astept continuarea, cu sincer interes

    ...am un preambul pe blogul meu despre minciuna perfuzat cu realitati mincinoase ale zilei...



    www.fanu.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Va felicit pentru luciditate. Un adevar gol-golut! Cu acceptul dvs, as mai face un mic comentariu contextual: Freud spunea ca minciuna în politică este strict legata de satisfacerea viermelui din regiunea pelviana, unde s-ar afla "demonul delirului de putere". V-am adaugat in blogroll-ul meu. Sunt cu ochii pe dvs. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  5. din pacate, impostura domina politica noastra. mincinosii sunt puternicii zilei

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...